موزاییککاری، قدمت بسیار زیادی دارد. در همهی شهرهای کویری به وضوع دیده میشود. امروزه به همین علت برای ساخت موزاییک ، کارخانههای بسیار بزرگی در شهرهای کویری، مثل سمنان و یزد در حال فعالیت هستند. قبل از این که موزاییک به عنوان کفپوش محسوب شود، از آن برای زیبایی و زینت در سراها مورد استفاده قرار میگرفت. از اولین نمونههای اجرای موزاییک کاری در اطراف میبد، در تحقیقهای باستانی کشف شد.
زیرسازی
زیرسازی اصولی و مناسب، برای اجرای موزاییککاری، حتما باید انجام شود. به صورت مستقیم نمیتوان موزاییک را بر روی سطح خاکی اجرا کرد. زیر سازی برای زمینهای مختلف مراحل خاص خود را دارد، که عبارتند از:
- مراحل زیرسازی برای زمینهای خشک:
- صافکردن سطح زمین به طور کامل، و متراکمکردن کفسازی
- پهنکردن یک لایه از بتنی که ترکیبشده از ۲۰۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب بتن و به ضخامت ۱۰ سانتیمتر میباشد، که متراکم شده است، (با مالهکشی سطح بتن را صاف و یکدست کنید).
- به ۲ روش بتنی و استفاده از ملات ماسه و سیمان، اجرای پوشش نهایی موزاییک کاری صورت گرفته، و سپس اجرای موزاییک کاری را انجام دهید.
- مراحل زیرسازی برای زمین نیمه خشک(مرطوب):
- در ابتدا باید خاک مرطوب و نرم را از سطح اصلی خاک جدا کرد، به یاد داشته باشید که تراکم سطح اصلی نیز باید حدود ۸۵ الی ۹۰ درصد باشد.
- یک لایه توسط قلوه سنگ درشت (سنگ رودخانهای) به ضخامت حدوداً ۲۵ سانتیمتر، برای هم سطحسازی ایجاد کنید. همچنین فضای خالی بین قلوه سنگها را توسط شن و ماسه پوشش دهید.
- بتن عیار ۲۰۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب را با ضخامت ۷ الی ۱۰ سانتیمتر، روی سطح ریخته و برای یکدستکردن و صافکردن آن از تخته ماله استفاده کنید.
- سپس جهت اجرای نهایی به پوشش ملاتی از جنس سیمان و ماسه به عیار ۳۵۰ کیلوگرم نیاز دارید.
- در آخر میتوانید کفپوش مورد نظر خود را بر روی این زیرسازی قرار دهید.
درباره کول چاه بیشتر بدانید
- مراحل زیرسازی برای زمین مرطوب:
- برای جلوگیری از رطوبت و نم در زمینهای مرطوب، استفاده از ماسه و قلوهسنگ کافی نیست. باید علاوه بر این ۲ مورد از عایقهای رطوبتی استفاده کرد.
- باید تا رسیدن به تراکم ۸۵-۹۰ درصدی، سطح خاک را خاکبرداری کرد.
- با استفاده از قلوه سنگها پرکردن سطح خاکبرداری شده یه مقدار ۲۵ سانتیمتر
- شن ریز، بر روی تمام سطح و بین قلوه سنگها ریخته شود.
- سپس پهنکردن بتن با عیار ۲۰۰ کیلوگرم سیمان در هر مترمکعب، که ضخامت آن نیز حدوداً ۷ تا ۱۰ سانتسمتر باشد.
- اجرای ملات سیمان و ماسه لیسهای ۱ با عیار ۳۵۰ کیلوگرم سیمان در هر متر مکعب
- اجرای قیر و گونی
- پهنکردن ملات ماسه و سیمان
- در نتیجه اجرای موزاییک کاری به عنوان پوشش نهایی
درباره بلوک سبک بیشتر بدانید
شیببندی
شیببندی جهت اجرای موزاییک کاری امری ساده میباشد. به طور کلی شیببندی باید به نحوی انجام شود که آب درون کف حیاط تلنبار نشود، و فوراً به سمت فاضلاب رود. ناگفته نماند که انجام شیببندی ساختمان قانون و قاعده خاص خود را دارد. میتوان از موادی همچون خاک، ماسه، آجر، پوکه معدنی و ملات برای شیببندی حیاط استفاده کرد.
تهیه ملات
میتوان ملاتهای ساختمانی را با مخلوطکنهای مکانیکی و یا با دست درست کرد، حال اگر حجم کار بسیار زیاد باشد، گزینه مناسب استفاده از مخلوطکنهای مکانیکی است. نکته قابل توجه این است که؛ ملاتهای ساختهشده بلافاصله پس از تولید، باید مورد مصرف قرار گیرند. از انواع ملاتهای مختلف برای تهیه ملات جهت موزاییک کاری با در نظرداشتن زیرسازی محل موزاییک کاری استفاده میشوند، که عبارتند از:
- ملات آهک و ماسه: توسط ماسهی دانه ریز همراه با شیرهی آهک و مخلوط این دو، ملات ماسه و آهک ساخته میشود. این ملات بسیار مقاوم بوده، و بهتر است برای زیرسازی موزاییککاری از آن استفاده شود. البته این مورد برای فرش موزاییکها توصیه نمیشود.
- ملات باتارد: این نوع ملات نیز با ترکیب ۳ مورد سیمان، ماسهی دانه ریز و شیرهی آهک ساخته میشود.
- ملات ماسه و سیمان: همان طور که از اسم این ملات پیداست، از مخلوط سیمان و ماسه تشکیل میشود. این ملات دارای دوام و مقاومت بسیار بالایی در برابر وزن و فشار زیاد میباشد. از این مورد بیشتر در فرشکردن موزاییکها استفاده میشود. بنابراین استفاده از این ملات موجب بیشترشدن دوام موزاییکها خواهد شد.
اجرای دلیل با دلیلگذاری
در اجرای موزاییک کاری مرحلهای به نام دلیلگذاری وجود دارد. در واقع به دلیل به نوارهایی از موزاییک گفته میشود، که در کنارههای محل فرشکردن کف قرار میگیرد. بنابراین در این مورد چون ادامه کار با توجه به این نوارها انجام میشود، به آن دلیلگذاری میگویند.
موزاییک کاری
در کشور ایران اجرای موزاییک کاری سابقهی زیادی دارد. تصور میشود موادی که در این موزاییکها استفاده میشود، شکسته و خردههای کاشیها و سفالها است، که در آن زمان هنرمندان به طور ماهرانه آنها را بازیافت کرده و به قالب و شکل موزاییک ایجاد کردهاند.
دوغابریزی
ترتیب نحوه اجرای موزاییک کاری به این صورت میباشد؛ زیرسازی، دلیلگذاری، فرش موزاییک و در نتیجه دوغابریزی. پس از به اتمام رسیدن مراحل زیرسازی و دلیلگذاری و فرش موزاییک و گذشت ۱۲ ساعت، دوغاب ماسه سیمانی را بر روی سطح موزاییک خواهند ریخت. دوغاب ماسه سیمانی با ترکیب یک پیمانه سیمان و ۴ پیمانه ماسهی ریز دانه درست میشود.
پس از ریختن دوغاب بر روی سطح موزاییک، توسط تیغهی پلاستیکی و یا با استفاده از جاروزدن، دوغابهای موجود بر روی سطح موزاییک را به سمت درزهای موزاییک و بین بندها هدایت میکنند، تا درزها پر شوند. به یک مقدار مساوی خاک سنگ، گرد سنگ و سیمان را با هم به صورت خشک مخلوط میکنند، و بین درزها بر روی دوغابهای سطح موزاییک میپاشند. در آخر نیز توسط یک پارچه آن را کاملا تمیز میکنند.
جمعبندی
یکی از رایجترین مصالح ساختمانی، اجرای پوشش کف با موزاییک و محصولات بتنی میباشد. دارابودن مقاومت بسیار بالای این محصولات در برابر ضربه، مواد شیمیایی و سایش موجب شده است که برای محیطهایی با کاربری گوناگون، به عنوان یک کفپوش بتنی مناسب مورد استفاده قرار گیرد.
موزاییکها دارای شکلهای هندسی منظم هستند. در مطالب بالا مراحل اجرای موزاییک کاری را بررسی کردیم. از این که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.
شرکت قطعات سیمانی پارسیان تولید کننده انواع موزاییک، واش بتن، جدول بتنی و … در خدمت شما خواهد بود تا بهترین محصول را با بهترین قیمت تهیه کنید
برای اطلاع بیشتر در رابطه با انواع سنگدال های بتنی با کارشناسان ما در شرکت قطعات سیمانی پارسیان در تماس باشید
بدون دیدگاه